What is an HMO? The meaning of a house in multiple occupation
Short answer: HMO stands for house in multiple occupation. In England, a home is an HMO when at least 3 people who form more than one household live there as their main home and share a kitchen, bathroom or toilet. With 5 or more people it's a “large” HMO and needs a licence everywhere; smaller HMOs may need one depending on the council.
What does HMO mean?
HMO is short for house in multiple occupation. It's the legal term for a home shared by people who aren't one family — typically a house let room by room, a student house or a professional house share. The term covers flats as well as houses: a three-bedroom flat let to three unrelated sharers is an HMO.
The definition matters because HMOs come with extra legal duties: licensing in many cases, stricter fire safety, minimum room sizes and specific management rules. Many landlords run an HMO without realising it, simply by letting rooms to individual tenants.
The legal tests (Housing Act 2004)
Section 254 of the Housing Act 2004 sets out three tests, and section 257 adds a fourth. A building that meets any one of them is an HMO.
- Standard test (the one most landlords meet): living accommodation occupied by people who don't form a single household, as their only or main residence, with rent paid by at least one of them, and with one or more basic amenities — a kitchen, bathroom or toilet — shared or missing.
- Self-contained flat test: the same test applied to a single flat.
- Converted building test: a building converted into one or more units that aren't self-contained, such as bedsits.
- Section 257 HMO: a building converted into self-contained flats where the conversion didn't meet the 1991 Building Regulations (and still doesn't) and less than two-thirds of the flats are owner-occupied.
Not sure which applies? The free HMO checker runs the standard test from the number of people and households, and shows the licensing schemes at your postcode.
What counts as a household?
A household is a single person, or members of the same family living together: couples (married, civil partners or living together), and relatives including parents, grandparents, children, step-children, aunts, uncles, nephews, nieces and cousins. Foster children and live-in carers or domestic staff can also count as part of the family's household.
Students count as living there as their main home during term, so a student house share is normally an HMO.
Examples: HMO or not?
- Three unrelated friends sharing a flat — HMO: 3 people, 3 households, shared kitchen.
- A couple plus one friend — HMO: 3 people, 2 households.
- A family of five — not an HMO: one household.
- Two friends sharing — not an HMO: a building occupied by only two people is exempt.
- You live in your own home with two lodgers — not an HMO. Take a third lodger and it becomes one.
- Five students in a house — a large HMO that needs a mandatory licence.
- A house split into self-contained flats in the 1980s, mostly let — possibly a section 257 HMO, depending on the building regulations it met.
What isn't an HMO (exemptions)
Schedule 14 of the Act lists buildings that aren't HMOs even if they meet a test. The ones landlords meet most often:
- An owner-occupier living with their household and no more than two lodgers.
- A building occupied by only two people who form two households.
- Buildings managed or controlled by a council, housing association, police, fire service or NHS body.
- Student halls managed by a university or college under an approved code of practice.
- Buildings used by religious communities, and some buildings whose main use is something else.
Does an HMO need a licence?
Mandatory licence (everywhere in England): an HMO with 5 or more people forming 2 or more households needs a licence from the council. This covers houses and flats, except a purpose-built flat in a block of three or more flats. A licence lasts up to 5 years, and you need a separate one for each HMO.
Additional licensing: councils can require licences for smaller HMOs (3 or 4 people) in designated areas. Selective licensing can cover every rented home in an area, HMO or not.
Letting a licensable HMO without a licence can bring a civil penalty of up to £40,000 (since 1 May 2026) and a rent repayment order of up to two years' rent. The HMO licensing crash course covers the three schemes in detail.
Rules that apply to every HMO
Licensed or not, an HMO is covered by the Management of Houses in Multiple Occupation (England) Regulations 2006. In practice that means, among other things:
- Displaying the manager's name, address and phone number in the property.
- Keeping fire escape routes clear and fire precautions maintained.
- Keeping shared areas, fixtures and the water, gas and electricity supply in repair.
- Providing enough rubbish storage.
Licensed HMOs must also meet minimum bedroom sizes (6.51 m² for one adult, 10.22 m² for two) and any conditions the council attaches to the licence.
HMOs and planning permission
Planning is separate from licensing. A small HMO of 3 to 6 unrelated people falls in use class C4; turning an ordinary house (C3) into a C4 HMO normally doesn't need planning permission, unless the council has made an Article 4 direction removing that right, as many university towns have. An HMO for 7 or more people is “sui generis” and always needs planning permission. Check with the council's planning team before converting.
FAQ
What does HMO stand for?
House in multiple occupation. It's a home where at least 3 people from more than one household live and share a kitchen, bathroom or toilet.
How many people make a house an HMO?
Three or more, if they form more than one household and share basic amenities. With 5 or more people from 2 or more households it's a large HMO that needs a mandatory licence.
Is a house share an HMO?
Usually yes. Three or more unrelated sharers who share a kitchen or bathroom meet the standard test, whether they're on one joint tenancy or separate room lets.
Is a property with two lodgers an HMO?
Not if you, the owner, live there too. An owner-occupier with their household and up to two lodgers is exempt. A third lodger makes it an HMO.
Is a couple one household?
Yes. A couple, married or not, counts as one household, as do members of the same family. A couple and one friend is 3 people in 2 households, which is an HMO.
Does every HMO need a licence?
No. HMOs with 5 or more people from 2 or more households need a mandatory licence everywhere in England. Smaller HMOs need one only where the council runs an additional licensing scheme, and selective licensing can apply to any rented home in a designated area.
What's the difference between an HMO and a C4 HMO?
HMO is the housing-law term (Housing Act 2004). C4 is a planning use class for small HMOs of 3 to 6 unrelated people. A property can be an HMO for licensing and still need a separate planning decision.
Sources
- Housing Act 2004, section 254: meaning of HMO (legislation.gov.uk)
- Housing Act 2004, Schedule 14: buildings that aren't HMOs (legislation.gov.uk)
- Licensing of HMOs (Prescribed Description) (England) Order 2018 (legislation.gov.uk)
- Licensing and Management of HMOs (Miscellaneous Provisions) (England) Regulations 2006 (legislation.gov.uk)
- Management of HMOs (England) Regulations 2006 (legislation.gov.uk)
- House in multiple occupation licence (GOV.UK)
Disclaimer: This guide is general information for UK landlords, not legal or financial advice. Law and practice change — always confirm the current position, and take advice on anything that matters. General guidance for England, not legal advice, checked against legislation.gov.uk and GOV.UK on 4 November 2026. Wales, Scotland and Northern Ireland define and license HMOs differently. Your council decides whether a property needs a licence, so check with them before relying on this page.